fredag 24 september 2010

LÄS & LÄR!!!

Förakt övertygar inte SD:s väljare



Sverker Wadstein, 46, Norrköping. Chefscoach i företaget Bra Relationer.



Många tar nu avstånd från Sverigesdemokraterna och deras väljare. Men den som vill argumentera för ett öppet och humant samhälle måste också kunna visa sina meningsmotståndare respekt, menar debattören.


Relationscoachen: Man måste kunna sätta sig ner vid samma fikabord och prata

De senaste dagarna har vi fått uppleva ett fullständigt fyrverkeri av olika sätt att ta avstånd från det nya parti som blivit inröstat i Sverige riksdag. Vi har sett partiledare som vägrar befinna sig i samma rum och hört ord som ”inte ta i med tång”.

Det är begripligt att bli upprörd, naturligt att argumentera emot åsikter som man tycker är skrämmande. Självklart att säga nej till samarbete med ett parti som står långt från det egna partiets uppfattning. Men att utmåla dessa nya parlamentariker som Hin håle själv är fel väg att gå. Det stämmer illa överens med de höga ideal som partier stoltserar med i fråga om alla människors lika värde. Dessutom får det motsatt effekt, man når inte fram med argumentationen.

Min vardag består i att arbeta med förändring och ledarutveckling i företag och organisationer. Den grundläggande ingrediensen som ger den önskade utvecklingen är relation. Det är när relation finns mellan chef och medarbetare som påverkan är möjlig. Relation är grunden för allt inflytande. Så är det i den lilla världen, familjen, företaget, arbetsgruppen, men mekanismerna är desamma i samhället i stort.

Avgörande för att relation ska uppstå är respekt, att man känner sig respekterad som människa. Det intryck jag fått från politikers uttalanden och massmediala kampanjer är att den mänskliga respekten saknas. I stället demoniserar man dessa människor och beskriver dem som genuint onda.

Detta leder fel, det skapar bara ännu större avstånd och riskerar att förstärka den åsikt hos den andre som man vill bekämpa. Det är inte särskilt fruktbart i ett samtal att stämpla den man vill argumentera med som totalt rubbad.

För det handlar inte i första hand om de 20 valda riksdagsledamöterna. De har som jobb att stå upp för partiets åsikter och är nog inte så påverkbara. Men bakom sig har de 300 000 personer som har valt att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Och det är väl dessa som vi vill nå för att argumentera för ett öppet och humant samhälle? Men det omöjliggörs om respekten saknas. Vissa beteenden påminner om mobbning, exempelvis att störa torgmöten med diverse oljud. Nu om någon gång är det viktigt att skilja på sak och person. Att öppet visa förakt för en annan människa leder till just det som man vill bekämpa.

Nog borde samma sak som gäller i diplomatin också gälla

i vårt eget politiska vardagsrum. De flesta tycker det är bra att vår statsminister för samtal med ledarna för diktaturen Kina, att vi har diplomatiska kontakter med regimen i Iran. Varför är det rätt där men så totalt uteslutet när det gäller Sverigedemokraterna?

Om inte våra valda politiker från höger till vänster ändrar attityd så är risken överhängande att vi i nästa val har ett dubbelt så stort sverigedemokratiskt parti. Därför är det viktigt att bete sig mänskligt, vuxet och moget i mötet med alla sverigedemokrater, såväl i riksdag, landsting som i alla kommunala församlingar. Sådana självklara saker som att hälsa när man möts i korridoren. Kunna sätta sig vid samma bord vid fikat, ställa relevanta och ärliga frågor.

Det finns ingen enkel väg att gå i arbetet för ett samhälle grundat i öppenhet och medmänsklighet. Och jag blev uppriktigt ledsen när det stod klart att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Men jag blir ännu mer ledsen eller rättare sagt upprörd när jag hör alla föraktfulla uttalanden. De människor som röstat på detta parti är värda att behandlas med samma respekt som alla andra. Det är till dessa som vi ska bygga relation. För med relationen som grund kan ett samtal börja. Ett samtal som kan leda till en önskad förändring i synen på hur det goda samhället byggs.
Sverker Wadstein

KÄLLA: aftonbladet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar