lördag 15 januari 2011

SANNINGEN OM AFTONBLADET!!!

Aftonbladets rätta ansikte

24 september 2010
Av Isa
VN:F [1.9.7_1111]
Vote Saved. New Rating: +20

”Den som skriker högst är mest skyldig” Vill man angripa någon annans ”rasistiska historia”, och använder den som intäkt för att spy ur sig hat mot människor, så är det en mycket god idé att inte kasta sten i glashus med att ha en själv. En värre sådan. Beror Aftonbladets utspel på historiskt dåligt samvete, eftersom de kör med skuldöverföring i ett fegt och krampaktigt försök att rentvå sig själva? Nå. Sverigedemokraterna bildades 1988 och har inte varit i närheten av nazismen; de flesta var inte ens födda under nazismen. Men det var Aftonbladets ägare, chefredaktörer och medarbetare.

"Detta nummer är från juni 1933, när Adolf Hitler just kommit till makten. AB hade varit i Tyskland och gjort en välvillig intervju.Underrubriker förkunnar att "socialdemokratins roll är utspelad" och att "kolonitanken ej är aktuell - Tyskland har jord nog att odla i Ostpreussen".

Rewriting: År 1886 blev Sohlman medarbetare på Aftonbladet. Harald Sohlman och Aftonbladet stödde Tyskland i första världskriget, och 1915 sålde han och brodern Arvid aktiemajoriteten i tidningen till tyska regeringen för att ge Tyskland möjlighet att skapa propaganda i Sverige. Kontraktet var hemligt i många år.

Harald Sohlman avgick 1921 men ägde tidningen fram till 1929. Under resten av 20-talet genomgick Aftonbladet ett journalistiskt förfall utan dess motstycke, som började med chefredaktören Teodor Telander (*), som under andra världskriget även var chefredaktör för den nazistiska tidningen Dagsposten.

År 1929-1956 ägdes Aftonbladet av Torsten Kreuger, bror till Ivar Kreuger. P G Peterson var chefredaktör 1933-1956. Politiskt hade tidningen varit stöd åt Tyskland under Adolf Hitlers regim och uttryckt åsikten att det var en mer fredlig lösning att låta Hitler ta över Europa.

Aftonbladet utgav sig för att vara ”neutral” efter Kreugers köp och stödde 1932 den tillträdande socialdemokratiska regeringen under Per Albin Hansson. Redan i mitten av 30-talet var dock Aftonbladet en liberal tidning, med stark koppling till det nybildade folkpartiet. Hur kommer det sig att en sådan tidning stödde Tyskland även under andra världskriget?

Fjäskandet för Tyskland fanns med sedan slutet av 20-talet, då utrikeskommentatorn Valentin Sjöberg kallade Hitler en garanti ”mot våra gemensamma fiender bolsjevikerna”. Tidningen hade Hitler- och tyskvänliga medarbetare som blev kvar på redaktionen. Det handlade inte bara om den fördomsfulla ”rysskräcken” som låg bakom Aftonbladets politiska ställningstagande.

Först i början på 1960-talet deklareradess Aftonbladets ledarsida som socialdemokratisk. Tidningens största ägare är den norska mediekoncernen Schibsted med 91 procent av aktierna, medan Landsorganisationen i Sverige (LO) innehar återstående 9 procent.

(*) Olof Teodor P:son Telander (1 januari 1875 till 16 juli 1965) var en svensk tidningsmurvel och nazistsympatisör. Han blev i april 1921 redaktionschef på Aftonbladet. I februari 1923 var han även tidningens utgivare och från 1925 dessutom dess huvudredaktör. Han stannade på sin befattning till 1932, och med honom formades Aftonbladets protyska linje som fram till andra världskrigets slut var pronazistisk.

Sveriges Nationella Förbund (SNF) var en radikalnationalistisk politisk organisation som grundades 1915 i Sverige. Organisationen utvecklade med tiden en allt mer framträdande pronazistisk inriktning och samarbetade periodiskt med nationalsocialistiska grupper. SNF gav ut den starkt pronazistiska Dagsposten som 1951 tog namnet Fria Ord. Chefredaktör på Dagposten var ingen mindre än den nämnde Teodor Telander, vilket även var hans post på Aftonbladets.
I mars 1933 bildade förbundet en egen ”kamporganisation”, med uniform av en stålgrå skjorta, blå slips och blå armbindel. Kårchef var kaptenen och riksdagsledamoten Alf Meyerhöffer.

I september 1940 höll SNF en sluten konferens i Stockholm för att skapa en samarbetsorganisation för svenska nazister. Bland deltagarna fanns redaktör Fritz Lönnegren från Aftonbladet.

I sitt hatkampanjande, uppviglande och hetsande mot Sverigedemokrater har Aftonbladet på sitt historiska manér glömt de inskränkningar i Yttrandefriheten handlar om statens skyldighet att skydda svagare medborgare mot övergrepp, exempelvis mot förtal. Förtal är Aftonbladets ynkliga flaggskepp, vilket de även fällts för. En annan grund för inskränkningar utgör skyddet av demokratin, exempelvis förbudet mot att genom hot eller likvärdigt sätt påverka hur någon röstar. En fjärde är statens skyldighet att verka för likabehandling av alla medborgare via skyddet genom förbudet mot hets. Aftonbladet är oslagna mästare i konsten av avhumanisera dem de utser som samhällsfiender, utan att förstå att det är Aftonbladet som är det.

Aftonbladet utgör ett reellt hot mot den fria åsiktsbildningen som är en av folkstyrets grundvalar. Genom att i förtalande och djupt kränkande ordalag som hetsar till hat mot Sverigedemokraterna, som människor och mot deras politik, tankar och avsikter, förklarar Jan Helin, Aftonbladet i sin Kampanj ”Vi gillar olika” att ”Hatet är inte lika kallt i Sverige. Vår historia är annorlunda.” Lyss till den strängen som brast. Aftonbladet är inte annorlunda, de är värre! Vi känner till Aftonbladets nazistiska historia och den håller sig intakt med fortsatt giftigt hat mot oliktänkande, som inte bara fråntas sitt människovärde, utan existensberättigande. Det är bara deras målgrupp som idag är en annan.

Kampanjen startades 19 september 2010, då svenska folket gick till val, och då Helin medels ren och skär härskar- och skrämselteknik försökte påverka hur folket skulle rösta, inte minst genom att avslutningsvis propagera: ” I dag är valet ditt. Gör inte ditt land kallare,” med adress SD. Det är osmakligt och mycket tragiskt.

3 kommentarer:

  1. Precis, kolla senare länk där Aftonbladet gör bort sig ytterligare....

    SvaraRadera
  2. Tack för att dela dina idéer och tanka..Det finns en hel del information här som kommer att vara mycket användbar.
    Konferens Göteborg

    SvaraRadera